Éltető Balaton-felvidékért Egyesület

Éltető Balaton-felvidékért EgyesületÉltető Balaton-felvidékért Egyesülettel a Nemzeti Bor Maraton balatonfüredi kiemelt helyszínén is találkozhattok a 2016.05.16-án a Tagore sétányon.

 

Az ÉLTETŐ…

Mi itt élünk a Balaton-felvidéken. „De jó nektek!” – szokták erre mondani a Balatont szerető emberek. „Jó bizony!” – gondoljuk és mondjuk mi erre. Szeretjük a nyarakat, amikor rengeteg ember van itt, szeretjük a telet, amikor szinte „magunk vagyunk”.

Igazán szeretjük a hozzánk mindig korábban érkező tavaszt és a nálunk mindig tovább maradó őszt. Azt is bevalljuk mindig őszintén, hogy nekünk – azért – mindez mást jelent. Nem többet vagy kevesebbet: mást. Mi itt születtünk, itt tanultunk, itt alapítottunk családot és itt is maradtunk.

Olyanok is vannak köztünk sokan, akik ezért vagy azért, egyszer csak ideköltöztek és másnaptól ugyanazt érzik, mint mi: itthon vagyunk. Mi, itt vagyunk itthon, nekünk ez a hazánk. Sokat kaptunk, kapunk nap, mint nap a Balaton-felvidéktől és ezért elhatároztuk, hogy sokat is akarunk adni neki: ezért hoztuk létre az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületet.

… a Balaton-felvidéken…

 „Pont olyan, mint Toscana”. „Tiszta Provance!” „A bor pont olyan, mint az a híres…” Mindig félmosollyal az arcunkon halljuk ezt olyanoktól, akik először járnak itt és szinte folyamatosan azoktól, akik rendszeresen jönnek vissza. Ha valaki, hát mi – itt élők – egészen pontosan tudjuk ezt.

Mi bármikor kimehetünk a dombokra, kilátókba, bármikor túrázhatunk a vulkánok között. És bármikor lemehetünk a partra, hogy egy padról – vagy a móló kövén ülve – nézzük a tavat. Mi pontosan ismerjük az apró falvak hatalmas csodáit és tudjuk, merre kell autózni virágnyílás-rügyfakadás és lombhullás idején. Mi tudjuk, hogy hol a legjobb a tócsni, hol a legfinomabb a bor. Tudjuk, hol, kinél készül a házi sajt, a lekvár, a szörp, a tészta, a méz. Tudjuk, hogy melyik vendégházra, fogadóra mondjuk évek óta azt, hogy „hú, de szívesen laknék itt pár napot”. Persze, aztán soha nem alszunk ott, mert talán csak egy utcára élünk tőle vagy talán éppen a lekvárkészítő szomszédjai vagyunk.

Szóval, ha valaki, akkor mi biztosan tudjuk, hogy a Balaton-felvidék nem olyan, mint ez vagy az!

Ez a Balaton-felvidék, ez maga a csoda!

 

Vidék minősége védjegyről

 „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidékért” védjegy használatát igénylők részére

 

A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidékért Védjegy

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület által bevezetett védjegyrendszer általános és szakma specifikus szabályzatainak létrehozása, maga a folyamat, a termelőkkel, vállalkozókkal közösen megfogalmazott szabályok, és a rendszer működtetése megfelelnek az ernyővédjegy létrehozói által megfogalmazott elvárásoknak. Ennek köszönhetően azok a vállalkozások, szervezetek, intézmények, akik a térségi minősítési rendszer alapján megfelelnek, és a minősítés alapdokumentumainak megfelelően a Térségi Védjegy Tanácsa a használati jogot számukra biztosította, a 2 védjegyet együttesen használhatják: „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegy néven, a közös arculati kézikönyv alapján.

A védjegyet használók megfelelnek az általános környezeti, társadalmi és gazdasági felelősségvállalást magában foglaló általános érvényű védjegyszabályzatnak és ezen túlmenően az egyes termék- vagy szolgáltatás csoportokra vonatkozó specifikus szabályoknak.

A védjegy bevezetésével az azt használók vállalják, hogy:

Közösen népszerűsítik a vidéki területeken, azon belül a Balaton-felvidéken előállított, nyújtott termékeket, szolgáltatásokat, mert felelősséget éreznek a társadalmi, gazdasági együttműködések erősítéséért

Közösségi részvételükkel segítik a helyben előállított termékek, szolgáltatások minőségének, mennyiségének, sokféleségének javítását, bővítését

Segítik a környezeti, táji értékek megőrzését, megújulását, a termelési, szolgáltatási lehetőségek bővítését, a vidéken élők életminőségének javítását.

 

A védjegy használatát alapvetően az általános szabályzat és az adott szakmaterületet szem előtt tartó szakma specifikus szabályzatoknak való megfelelőséggel igényelheti, kaphatja meg a termelő, vállalkozó.