Települések

Abaújszántó


Abaújszántó város Borsod-Abaúj-Zemplén megye az Északi-középhegység a Zemplén-hegysor nyugati oldalán, Abaúj déli csücskében található. A megyeszékhely Miskolctól 60 km-re, a volt korábbi székhelytől, Kassától 50 km-re található a település, mely a Zemplén és Abaúj régiók találkozásainál fekszik. A település lakosságának száma: 3377 fő (2005), de a vonzáskörzetből bejáró és vásárlási vagy turisztikai céllal itt tartózkodással együtt a jelenlévő népesség megközelíti a 4000 főt.

Abony


A térség kulturális vonzerőkkel rendelkező, ugyanakkor még csak most kezd bekapcsolódni hazánk idegenforgalmi vérkeringésébe.

Algyő


Algyő hírnevét az 1965-től folyamatosan feltárt kőolaj- és földgázmező teremtette meg.

Apaj


Első okleveles említése 1291-ből származik, Opoy néven. Egy ideig királynői birtok, majd a Margitszigeti apácák tulajdonába került, de volt – többek között – a Balassa család birtokában is. 

Ásotthalom


Az Ásotthalom helynév Balla Antal 1778. évi szegedi határtérképén és a vele egykorú városi iratokban bukkan föl először.Az 1840-es évekre a szabadkai határ mentén kezdett kibontakozni az Átokháza elnevezésű tanyasor.